VLS Lighthouse

Jeg tilbyr terapeutiske samtaler, og samtaler for selvutvikling, motivasjon, pårørende, og par.

Selvoppfyllende profetier

Legg igjen en kommentar

IMG_0428Har du hørt om Pygmalioneffekten? Hva med  Rosenthaleffekten? Er det fortsatt ikke noe som høres kjent ut? La meg forklare:

Psykologen Robert Rosenthal arbeidet med sin doktorgrad tidlig i 1960-årene. Han oppdaget at han kunne påvirke collegestudentenes måte å «gjette» IQ på personer som han bare viste bilde av før og etter en intervensjon. Intervensjonen besto i at studentene selv tok en IQ-test, og det viste seg at de som fikk et godt resultat på sin egen test, bedret sine vurderinger av personene på fotografiene fra første til andre vurderingstidspunkt, mens de som fikk dårlige resultater på egen test, tok ned sine vurderinger. Da Rosenthal publiserte dette, ble han kontaktet av Lenore Jacobson, som var rektor på en barneskole i San Fransisco. Hun inviterte ham til å gjennomføre et bredt anlagt eksperiment på hennes skole, for å se om lærerne kunne påvirke elevenes IQ ved å formidle enten positive eller negative oppfatninger av elevenes potensial. Det viste seg å stemme, og samarbeidet resulterte i en av sosialpsykologiens klassikere: Pygmalion in the classroom: Teacher expectations and student intellectual development.

Pygmalioneffekten handler om hvordan våre ubeviste forventninger blir selvoppfyllende.

Det kan være lett å låse seg fast i negative tankebaner og forventninger, noe som leder til selvoppfyllende profetier. De tanker og forventninger vi har til oss selv, har betydning for hva som kommer til å skje. Når man opplever at man er håpløs, blir man det. Får man vite at man er betydningsfull, innfrir man disse forventningene. Kort fortalt: Forventer vi oss fremgang, får vi fremgang. Forventer vi oss nederlag, får vi nederlag!

Hvis du f.eks. sier til deg selv at du har dårlig hukommelse, ja så vil du ubevisst oppføre deg slik at det blir riktig. Skal du f.eks. i  butikken for at handle, så drar du av sted uten å skrive en huskeliste. Eller så skriver du en huskeliste og lar den ligge på kjøkkenbordet mens du ordner noe annet, istedenfor å putte den i lommen med det samme. Når du da kommer på butikken, så har du jo glemt huskelisten på bordet, og ubevisst så har du handlet slik at din holdning/tanke har blitt til en realitet. Du får bevist enda en gang for deg selv, at det er helt riktig at du husker dårlig.

Kort fortalt kan man si at jo større forventninger man stiller til personer, desto bedre yter de. Pygmalioneffekten er en selvforsterkende effekt i både negativ og positiv retning. Personer med negative forventninger forsterker sine negative tendenser, mens positive mennesker har suksess med sine forventninger. Pygmalioneffekten forteller oss noe om hvordan våre forventninger til verden og våre medmennesker er med på å bestemme deres fremtid. Vi har alle kjent følelsen av å være bedre, mer effektiv, kreativ og produktiv når vi møtes med anerkjennelse, respekt og tillit – dette er pygmalioneffekten i praksis.

Hva er budskapet?

Det jeg ønsker å få frem med dette innlegget, er hvor viktig det er at du snakker positivt til deg selv! Ikke si: «Dette er jeg ikke god til. Dette får jeg ikke til. Jeg dummer meg bare ut. Jeg har aldri mestret dette, og vil aldri komme til å gjøre det». Dette er tanker de fleste kan kjenne igjen i visse situasjoner, og det krever trening både å bli disse tankene bevisst, men også å «arrestere» seg selv og si som Pippi: «Det har jeg aldri prøvd før, så det får jeg sikkert til!» 😉

Forfatter: vlslighthouse

Kognitiv terapi Selvutvikling Støttesamtaler Parsamtale Håndtering av sorg Motivasjon/coaching Gratis ammeveiledning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s