VLS Lighthouse

Jeg tilbyr terapeutiske samtaler, og samtaler for selvutvikling, motivasjon, pårørende, og par.

Du KAN endre følelsene dine!

2 kommentarer

Følelsene våre blir utvilsomt påvirket av ytre hendelser, av kjemiske prosesser i kroppen og av konflikter og traumer fra fortiden. Imidlertid er slike teorier basert på den oppfatningen at følelsene våre er utenfor vår kontroll. Hvis du sier: «Jeg kan ikke noe for at jeg føler slik eller slik», vil du bare gjøre deg selv til offer for din egen elendighet, og du vil dessuten lure deg selv, for du kan endre følelsene dine.

Du føler slik du tenker!

Følelsene dine er mer et resultat av tankene dine enn av hva som faktisk skjer med deg. Det er tankene dine som skaper følelsene dine. Hvis du er nedfor, vil du kanskje rakke ned på deg selv med tanker som «jeg er ikke noe tess», «jeg burde føle meg bedre enn det jeg gjør», eller «jeg blir aldri noe bedre; jeg er et håpløst tilfelle!»

Den negative tanken er verdens eldste bedrager.

De negative tankene som gjør deg oppskaket, synes å være helt reelle og troverdige, men i virkeligheten er de nesten alltid ytterst forvrengte og ulogiske. Når du er nedfor, forteller du deg selv ting som egentlig ikke er sanne.

Når du endrer din tenkemåte, kan du endre måten du føler på!

Du kan overvinne de negative følelsene og komme deg ut av din triste sinnsstemning, i mange tilfeller veldig raskt, når du lærer deg å avsløre løgnen i de forvrengte, negative tankene som gjør at du føler deg elendig.

Hvordan du kan endre følelsene dine.

Det første du trenger er penn og papir, gjerne en liten notisbok. Når du noterer ned problemene dine på et ark, vil du stå mye bedre rustet til å håndtere dem enn hvis du bare tenker på dem. Du kan skrive ned de negative tankene dine hver gang du er bekymret eller opprørt over noe, på kontoret, hjemme, på flyet eller på bussen. Så snart du blir vant til det, vil du se svart på hvitt hvor urealistiske slike tanker er. Når du er opprørt eller bekymret, vil de negative tankene dine jage hverandre rundt i endeløse sirkler i hodet ditt. Så snart du har fått dem ned på papiret, vil du få et mer objektivt perspektiv på dem.

 1. Beskriv hendelsen som gjorde deg oppskaket
  Gi en kort beskrivelse av et spesifikt problem som plager deg. Vær presis. Ikke si: «Livet mitt er elendig!» Innled heller med: «Livet mitt er elendig fordi…», og så nevner du enkeltvis de faktorene du ikke er fornøyd med.
 2. Registrer de negative følelsene dine
  Skriv ned de negative følelsene og gi dem poeng på en skala fra 1 til 100, der 1 er svakest og 100 mest sterkt. Bruk ord som trist, frustert, mismodig, sint, såret, engstelig, forlegen, urolig eller har skyldfølelse. Du kan skrive ned flere negative følelser, for du vil vanligvis ha mer enn én. Dette kan virke kunstig for noen, men er svært effektiv fordi du da får vurdert hvor mye bedre du føler deg når du har fått tatt tak i dem gjennom endringstenkning.
 3. Oppmuntre deg selv (dobbeltmoralmetoden)
  Når du har en selvkritisk tanke, spør deg selv: «Ville jeg ja sagt dette til en nær venn?» Vi er ofte mye hardere mot oss selv enn mot andre, og kritiserer oss selv sønder og sammen om vi gjør en feil eller ikke når et mål vi har satt oss. Hvis en venn av deg gjorde samme feilen, ville du antagelig vært mye mer forståelsesfull. Hvorfor ikke oppmuntre deg selv på samme måte?
 4. Tenk i nyanser av grått Tenker du på deg selv som enten absolutt vellykket eller fullstendig mislykket? Hvis så er tilfellet, er du antagelig blitt offer for «alt – eller – ingenting – tenkning» (svart – hvitt – tenkning). Det er en av de vanligste tankefellene, og kan føre til angst og panikk, depresjon, skyldfølelse, mindreverdighetsfølelse, håpløshet, perfeksjonisme og sinne. En nyttig teknikk for å endre dette, er å tenke i «nyanser av grått». Minn deg selv på at situasjonen vanligvis kan vurderes som et sted mellom 0 og 100 %, istedet for å insistere på at den alltid er enten 0 eller 100.
 5. Reattribusjon En av de vanligste tankefellene kalles «personliggjøring» eller selvbebreidelse. Du rakker ned på deg og bebreider deg selv for et problem som du bare delvis eller i liten grad har ansvaret for. Et botemiddel mot selvbebreidelse, er «reattribusjon». Spør deg selv: «Hvilke andre faktorer kan ha bidratt til dette problemet?» Sett opp en liste over forskjellige muligheter. Hensikten med denne fremgangsmåten er ikke å fornekte eventuelle feil du kan ha gjort, men å vurdere årsakene til et problem på en mer objektiv måte. Dersom du virkelig bidro til problemet, må du akseptere det og prøve å lære av erfaringen, i stedet for å velte deg i selvhat.

Du endrer følelsene dine, gjennom å påvirke tankene som fører til disse.

Du har nå fått fem gode råd. Test dem ut allerede i dag! 🙂

IMG_0422

 

Kilde: «Tenk deg glad!», David D. Burns.

Forfatter: vlslighthouse

Kognitiv terapi Selvutvikling Støttesamtaler Parsamtale Håndtering av sorg Motivasjon/coaching Gratis ammeveiledning

2 tanker om “Du KAN endre følelsene dine!

 1. Flott innlegg Vibeke, med konkrete tiltak som funker! Sharing to my peeps 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s