VLS Lighthouse

Jeg tilbyr terapeutiske samtaler, og samtaler for selvutvikling, motivasjon, pårørende, og par.

Menneskets skyggesider

3 kommentarer

Det er ikke alt ved oss mennesker vi liker å vedkjenne oss. Et slikt fenomen er Bystander Effect (tilskuereffekten).

Den ble først påvist av de amerikanske sosialpsykologene Darley og Latane i 1968. De tok utgangspunkt i en hendelse noen år tidligere, der en kvinne var blitt drept utenfor sitt hjem med mange naboer som passive vitner. Darley og Latane gjennomførte en rekke studier av hvordan andres nærvær påvirker vår tilbøyelighet til å hjelpe andre, og fant at tilskuereffekten har å gjøre med spredning av ansvar. Det viser seg at om en gruppe mennesker bevitner en hendelse, sjekker enkeltindividene de andres reaksjon. Dersom disse ser tilsynelatende upåvirket ut, kan resultatet blir en felles konklusjon om at dette ikke er farlig. Tendensen er klar; jo flere vitner, desto mindre sannsynlig er det at noen reagerer, og desto lengre tid tar det før hjelpen kommer. Mange er tilbøyelig til å tenke at her er det flere som kan hjelpe til, så det går nok bra, også uten mitt bidrag. Men det går ikke bra når alle tenker slik. På grunnlag av andres passivitet legitimerer vi for oss selv at vi forholder oss passive, og med det demper vår egen dårlige samvittighet når vi går forbi.

Tilskuereffekten kan komme av en redsel for å stikke seg ut, og tvil knyttet til egen kompetanse. Altså en frykt for å gjøre noe galt, eller dumme seg ut. Vår trang til å unngå andres misbilligelse kan altså hemme oss i situasjoner som gjør vår hjelp påkrevd. Det motsatte er mer sannsynlig å skje om et menneske alene bevitner en hendelse; denne handler!

Hva sier dette om oss mennesker?

Kunnskap og bevisstgjøring om tilskuereffekten kan bidra til at vi tar ansvar for å hjelpe, også når andre er til stede. Vi kan derfor motvirke tilskuereffektens mentale feilkoblinger, slik at vi tar ansvar, overvinner frykten for å stikke oss ut, og stopper opp når vi går forbi mennesker i nød.

pizap.com13559383419921

Forfatter: vlslighthouse

Kognitiv terapi Selvutvikling Støttesamtaler Parsamtale Håndtering av sorg Motivasjon/coaching Gratis ammeveiledning

3 tanker om “Menneskets skyggesider

 1. Dette er et fenomen vi ser daglig rundt oss, på mange ulike måter om du tenker etter.

  Du kan jo teste en snillere variant selv også. Stå utenfor kjøpesenteret og lat som du ser noe på himmelen og vær vilt entusiastisk. De første vil stusse og se på deg som gal, kanskje hviske og gå lang omveg rundt deg.

  Men om du får med deg EN til som gjør det samme som deg, vil du fort se at vips så står det et lite mylder av mennesker rundt deg og kikker entusiastisk på himmelen sammen med deg 😉 Da er du ikke lenger den «gale», men heller helten som oppdaget noe spennende før de andre.

  Noe å tenke på når vi møter mennesker som er litt spesielle, rare, utenfor mm.

  Istedenfor å gå en lang omveg rundt dem (som de fleste gjør) kan du neste gang prøve å være litt åpen for «rart» du også.

  Så er dere 2, og kanskje viser det seg at dette mennesket har noe genialt å lære deg alikevel, om medmenneskelighet og varme. At de helt enkelt bare har oppdaget noe spennende her i verden før oss andre ..

  Det er iallefall min erfaring 😉

  Takk for nok et flott blogginnlegg Vibeke, jeg heier på deg ❤

 2. flott og viktig innlegg:)

 3. Takk for engasjementet, og deling av gode tanker 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s